De Oostenrijkse Pinscher (of Osterreichischer Kurzhaariger Pinscher) behoort tot het Pinscher-ras en geniet blijkbaar enkel bekendheid in zijn geboorteland Oostenrijk. In zijn thuisland is deze werkende Terriër al vele jaren bekend. Reeds héél vroeg in de geschiedenis is de mens begonnen met een selectie die leidde tot het ontstaan van verschillende rassen. Zo had men ook in West- en Midden Europa een groep honden die speciaal geschikt waren voor het verdelgen van ratten en muizen, en tevens als waakhond hun mannetje stonden. Deze honden kwam men vooral tegen op boerderijen. Ze werden ‘Pinschers’ genoemd. Uit de oorspronkelijke Pinschers ontstonden nog twee andere rassen : de ruwharige Hollandse Smoushond en de kortharige Oostenrijkse Pinscher. De kortharige Oostenrijkse Pinscher staat van alle rassen nog het dichtste bij het oorspronkelijke Pinschertype. Ze zijn niet alle gladharig zoals de Dwergpinscher en de Duitse Pinscher, maar hebben een zwaardere vacht. De Oostenrijkse Pinscher is een nog onbedorven hondje, dat pas betrekkelijk kort geleden (in 1929) werd opgenomen tussen de kynologische erkende rassen, maar als landslag al betrekkelijk oud moet zijn. Het ras wordt echter steeds zeldzamer, ondanks de verwoede pogingen van een paar enthousiastelingen.

Oostenrijkse Pinschers kunnen soms wat dominant zijn ten opzichte van andere honden. Met katten en andere huisdieren zijn er normaal gesproken geen problemen, maar natuurlijk geldt ook hier weer de voorwaarde dat de honden al op jonge leeftijd met deze dieren gesocialiseerd zijn. Tegenover vreemden kunnen ze wat afstandelijk en waakzaam zijn.
Qua karakter is de Oostenrijkse Pinscher moedig, levendig, waakzaam.
Je moet de Oostenrijkse Pinscher met een liefdevolle en eerlijke, maar wel enigszins strakke hand opvoeden.
Deze Pinscher is van oudsher een boerenerfhond. De geschiktste woonomgeving zou dan ergens op het platteland zijn, ergens waar hij op zijn eigen terrein in zijn eigen bewegingsbehoefte kan voorzien. Beschik je niet over zo veel ruimte, neem de Oostenrijkse Pinscher dan regelmatig mee op langere wandelingen.

Ons adres:

Secretariaat

Marmotberg 28

4708 NG Roosendaal

Telefoon: Tel: 06-45432498

E-mail: bianca.smits@home.nl

De volgende bestanden kunt u hier downloaden:

FCI Standaard van de Oostenrijkse Pinscher

 

Fokreglement Oostenrijkse Pinscher

 

101 jaar

 

1919—2020

Kijk ook even bij Herplaatsingen.